vrijdag, oktober 13, 2006

Holland Baroque Society (2)

13-10-2006 in De Gelderlander

‘Elke partij in Bachs muziek is een juweel’

Na Händel en Vivaldi wordt nu Bach door Holland Baroque Society onder handen genomen. Na het kinderconcert volgende week donderdag in Utrecht, volgen concerten in Cuijk, Utrecht en Amsterdam.
Door HANS BOUWMAN
CUIJK - In 1485 werd begonnen met de bouw van de St. Martinuskerk in Cuijk, waarvan nu alleen nog de originele toren staat. Dat was tweehonderd jaar voor Johann Sebastian Bach werd geboren.Toch worden die twee volgende week vrijdag samengevoegd bij het concert Passie van/voor Bach van Holland Baroque Society (HBS). Het is het derde concert in de regio van het gezelschap jonge musici die gespecialiseerd zijn in muziek uit de achttiende eeuw.Na De Virtuoos en Vivaldi en de Zon is het nu Bach die aan bod komt. In het concert wil HBS laten horen hoe Bach leerde van de door hem bewonderde Italiaanse en Franse collega-componisten als Rebel, Marcello en Vivaldi."Ook bij dit derde project loopt er een educatieproject naast, omdat we ervan overtuigd zijn dat barokmuziek ook voor jonge mensen interessant is", zegt Tineke Steenbrink , organiste en samen met tweelingzus Judith een van de initiatiefnemers van het barokgezelschap."We bezoeken scholen om te vertellen en muziek te laten horen en zo jonge mensen in contact te brengen met klassieke muziek. We vinden het onze taak om een nieuw publiek te interesseren voor deze prachtige muziek."In tegenstelling tot de eerste twee projecten is er nu in Utrecht een apart concert voor de jeugd georganiseerd onder de noemer Kids Only."Twee uur Bach is erg lang; vandaar dat we een concert van drie kwartier voor de jeugd hebben samengesteld."Volgens Steenbrink slaat de werkwijze van HBS aan. "Dat merken we aan de belangstelling van scholen en het gegeven dat we nu zelf al benaderd worden voor concerten. Het is een goede keuze geweest om op deze wijze klassieke muziek onder de aandacht te brengen. Het is het absoluut waard."Voor Tineke Steenbrink , oorspronkelijk uit Oeffelt, heeft het concert in de St. Martinuskerk nog een bijzonder aspect: ze is er vaste organiste."De kerk heeft een mooie, warme klank, dus dat moet met de muziek van Bach prachtig klinken. Het bijzondere aan de muziek van Bach is dat er veel lagen in zitten. Of het nu gaat om de altviool, cello of hobo, elke partij is een juweel op zich. Alles klopt."Het Bachproject is opgezet met Alfredo Bernadini, hoboïst, artistiek leider van verschillende ensembles en hoofdvakdocent aan de conservatoria van Barcelona en Amsterdam."We zijn nu aan het plannen voor 2009 en hebben inmiddels een uitnodiging gekregen voor een festival in Frankrijk", aldus Tineke Steenbrink die onlangs benoemd is tot hoofdvakdocent klavecimbel aan het conservatorium in Zwolle. "Dat onze projecten zo aanslaan, daar ben ik blij om."
Passie van/voor Bach, Holland Baroque Society, vrijdag 20 oktober, 20.15 uur, St. Martinuskerk, Cuijk. Toegangsprijs 17,50. Lezers van De Gelderlander krijgen op vertoon van de bon op de pagina Tips & Trips (van woensdag 18 oktober) 5 euro korting.Info: www.hollandbaroquesociety.com

Geen opmerkingen: