vrijdag, oktober 13, 2006

Empire of the sun

Filmtip van Hans Bouwman, zoals verschenen in De Bijlage van dagblad De Gelderlander in de rubriek Weekendfilm (films op televisie)

Schrijver James Graham Ballard is vooral een sciencefictionauteur, al spreek hij zelf van ‘apocalyptische fictie’. Daarin probeert hij de vaak destructieve invloed van de technologische vooruitgang op de menselijke geest bloot te leggen.
Met de autobiografische roman Empire of the sun week hij in 1984 af van zijn geliefde genre. Drie jaar later verfilmde Steven Spielberg zijn roman over de tiener Jim Graham (een rol van Christian Bale, later bekend van Batman begins), die samen met zijn ouders in de Britse villawijk in Shanghai woont. Het gezin leidt een tamelijk onbezorgd leven, zelfs als de Japanners in 1937 China binnenvallen. Maar na vier jaar is het gebeurd met de beschermde status voor buitenlanders in de stad.
Ook zij worden weggevoerd. In alle consternatie verliest Jim zijn vader en moeder. De rest van de oorlog brengt hij zonder familie door in een Jappenkamp.
De oorlogsfilms van Spielberg zoals Schindler’s list en Band of brothers gaan over echte helden. Maar in zijn wat minder populaire en subtielere Empire of the sun is dat niet het geval. De hoofdpersonen berusten grotendeels in hun lot.
In de film wordt bovendien een vergeten hoofdstuk uit de recente geschiedenis onder de aandacht gebracht.
Oorlogsfilms gaan meestal over de Tweede Wereldoorlog met als thema nazi’s, joden en verzetshelden.
In dit verhaal zijn de agressors de Japanners en de slachtoffers Chinezen.
Naast Bale spelen in deze film onder anderen John Malkovich, Nigel Havers en Miranda Richardson.
Empire of the sun, zaterdag 14 oktober, 0.20 uur, Veronica

Geen opmerkingen: