vrijdag, oktober 06, 2006

Holland Baroque Society (1)

10-02-2006 in De Gelderlander

Holland Baroque Society gaat naar de mensen toe

Klassiek muziek is oud, maar leeft. Judith en Tineke Steenbrink willen met hun Holland Baroque Society barokmuziek onder de aandacht brengen. Met name bij jongeren. „Als mensen door het horen van deze muziek meer energie krijgen, dan zijn we tevreden."
Door HANS BOUWMAN
Dat de jeugd van veertien, vijftien jaar alleen maar geïnteresseerd is in muziek als rap, gothic en R&B en niets moet hebben van klassieke muziek, is niet waar. „Ze vinden klassieke muziek wel mooi; het probleem is echter dat ze er weinig mee in aanraking komen", zegt Tineke Steenbrink .De 28-jarige organiste is samen met haar tweelingzus Judith de oprichter van de uit zes leden bestaande Holland Baroque Society , die in februari een korte concerttour door Nederland maakt met De Virtuoos.
De zussen komen oorspronkelijk uit Oeffelt, maar na hun studie aan het conservatorium, wonen ze (Judith met haar man Thomas Pitt) nu in Utrecht. Gedeeltelijk werken ze daar ook, want de zussen zijn regelmatig over de landsgrenzen te vinden voor concerten. De twee zijn exponenten van de nieuwe lichting klassieke musici. In tegenstelling tot de meeste van hun oudere beroepsgenoten, zijn ze naast het spelen met vernieuwende activiteiten bezig.Het educatieproject van hun muziekgezelschap is een voorbeeld van die activiteiten. „We zijn een samenwerking aangegaan met zes scholen om het kunstonderwijs te ondersteunen en jonge mensen in contact te brengen met klassieke muziek", vertelt Tineke. Bij die zes scholen zitten onder meer het Karel de Grote College in Nijmegen, het Merletcollege in Cuijk en het Elzendaalcollege in Boxmeer. Maar ook scholen in Amsterdam, Bilthoven en Leeuwarden zijn benaderd. Allereerst zijn er gesprekken geweest met docenten die in aansluiting daarop in de lessen aandacht hebben besteed aan thema’s als barokke expressie, communicatie door woord en muziek en theatrale uitingen van wensen en emoties.
„Vervolgens houden wij een themamiddag voor de leerlingen; aan de hand van operamuziek van Händel en het boek De Virtuoos van Margriet de Moor vertellen we over de opera, de soapserie van de achttiende eeuw." De twee willen proberen de leerlingen liefde voor de klassieke muziek bij te brengen. Daarom worden de jongelui ook uitgenodigd om naar de concerten te komen.Zelf kwamen de twee al op jonge leeftijd in aanraking met klassieke muziek. In het gezin Steenbrink , met vijf kinderen, speelde iedereen een instrument.Hun voorkeur ging al snel uit naar barokmuziek. Judith: „Barokmuziek is zo puur en duidelijk. Je kunt daar geen emoties mee verdoezelen. Het klinkt zoals het klinkt." Ze grijpt naar haar viool om haar woorden muzikaal duidelijk te maken.‘Jongeren vinden klassieke muziek best mooi’Tineke: „Wij willen ook de grote bekende stukken van Bach en Händel nog spelen. De oudere generatie klassieke musici zochten in de jaren zeventig vooral naar nieuw werk omdat alles van de grote componisten al gespeeld was. Dat was gedaan en klaar."
Judith: „Dat is toch merkwaardig? De werken van Bach blijven prachtig, die hebben eeuwigheidswaarde. En wat Mozart heeft gecomponeerd is ongeëvenaard. Dat verdient om gespeeld te blijven worden. Wij willen zoveel mogelijk mensen daarmee kennis laten maken. We zien het als onze taak om naar de mensen, zoals de schooljeugd, toe te gaan."
Naast het educatieproject staan in de toekomst ook lezingen, workshops en meer concerten op stapel. Die concerten worden niet op de traditionele wijze gepresenteerd. De Virtuoos, waar Peter de Groot passages voorleest uit het boek van Margriet de Moor, is daar een voorbeeld van. Het verhaal gaat over de castraat Gasparo die roem verwerft met zijn prachtige hoge stem maar het op het gebied van sex af laat weten. Bij de concerten zingt de mannelijke sopraan Michael Maniaci aria’s uit opera’s van Händel.
De kern van Holland Baroque Society bestaat uit zes musici; naast Tineke (clavecimbel) en Judith (viool) Steenbrink zijn dat Lidewij van der Voort (viool), Esther van der Eijk (altviool), Thomas Pitt (cello) en Judith-Maria Becker (cello). Musici die onder meer speelden bij het Amsterdam Baroque Orchestra, Nederlandse Bach Vereniging, Concerto Köln en The Amsterdam String Quartet.
„De organisatie van projecten en concerten doen we zelf", vertelt Judith. „We zijn nog niet in staat om beroepskrachten in te huren. Onze inkomsten komen uit kaartverkoop voor de concerten, subsidie door fondsen, donaties en sponsors.Er gaat veel tijd in het organiseren zitten. Als we vergaderen gaan we dan ook eerst een uur spelen; dat geeft zoveel energie."
Holland Baroque Society met ‘De Virtuoos’, onder meer vrijdag 17 februari in de Sint-Martinuskerk in Cuijk (aanvang 20.15 uur). De concertserie wordt woensdag 15 februari geopend in De Doelen in Rotterdam. Verder staan concerten gepland in Leeuwarden, Amsterdam en Utrecht. Informatie: tel. 0485-361958

Geen opmerkingen: